Printvenlig version


middagsretter / fisk

Smørfisk med porrekompot og sprød kartoffel

170 g smørfisk

125 g porre
citronsaft
1 fed hvidløg
1 dl lys bouillon (1 tsk bouillonpulver + vand)
salt og peber
100 g tomat uden kerner
dild

100 g bagekartoffel

Porrekompot:
Hvidløg hakkes og porrer skæres i strimler. Hvidløg og porrer svitses i en gryde med en anelse bouillon, hvorefter resten af bouillonen tilsættes. Saucen koges ind til væden er væk. Smag til med salt, peber og lidt hakket dild. Herefter tilsættes tomatskiver uden kerner.

Smørfisk:
Skær smørfisken ud i 1 cm tykke medailloner. Disse krydres let med salt og peber og steges på den ene side i ca. 7 min. Brug en god slip-let pande eller stegefolie. Medaillonerne vendes og panden tages af varmen. Lad medaillonerne ligge på panden i yderligere ca. 5-7 min.

Sprøde kartoffelskiver:
En bagekartoffel udvandes. Skræl kartoflen og læg den i en skål med vand og skift vandet ca. 3 gange på en time. Kartoflen skæres i papirstynde skiver og bages i ovnen ved 250 grader til de er gyldne. Hold øje med dem. Vendes undervejs.

Server den stegte smørfisk med porrekompot, sprøde kartoffelskiver og ekstra grøntsager efter eget valg.

Vedr. smørfisk:
Escolar (sælges som smørfisk eller oliefisk) kan give diarre, hvis den ikke tilberedes korrekt. Det skyldes fiskens naturlige indhold af voksarter (ufordøjeligt fedt), og effekten kan sammenlignes med virkningen af amerikansk olie. Derfor er de grundlæggende tilberedningsråd, at fisken skal grilles, koges eller tilberedes sådan, at olieindholdet og hermed voksarterne forsvinder. Kogevand og stegefedt må ikke anvendes til sovs eller anden madlavning. Escolar har desuden et højt indhold af aminosyren Histidin, som ved opbevaring ved for høj temperatur, kan omdannes til Histamin.Forbrug:
125 g begrænset grøntsag (porre)
1 ekstra-X (bouillon)
1 frugt (kartoffel)