Printvenlig version


middagsretter / fjerkræ, kalv eller vildt

Helstegt rådyrkølle med kål og skorzonerrødder

1 rådyrkølle på 2 1/5 kg (nok til ca. 8 pers.)
salt og peber
 
Sauce (1 pers):
2 dl vildtfond ( 1 1/2 tsk vildtbouillonpulver + vand)
en kvist timian
1 spsk balsamico
salt og peber
1-2 salvie blade
15 g finthakkede skalotteløg
 
Skorzonerrødder (1 pers.):
100 g skorzonerrod
skal af usprøjtet citron
Madagaskarpeber
3 tsk olivenolie
10 g finthakkede skalotteløg
 
Garniture (1 pers.):
200 g spidskål

Udben køllen. Lad køllen få stuetemperatur inden du påbegynder stegningen. Krydr køllen med salt og peber. Læg køllen i en smurt bradepande og sæt den i en 200 grader varm ovn i ca., 45 minutter, køllen er færdigstegt når det har en temperatur på 70o. Lad den trække 15 minutter.

Hæld balsamico i en gryde, lad den koge lidt ind. Tilsæt fonden og kom salvien og halvdelen af skalotteløgene i. Lad den koge ind til den tykner lidt.
Skræl skorzonerrødderne og kog dem 10-15 min i letsaltet vand. For at undgå misfarving af skorzonerrødder, lægges de nyskrællede ukogte i vand, der er tilsat citronsaft, også i kogevandet tilsættes citronsaft. Tag de kogte skorzonerrødder op, tør dem og skær dem i ca. 5 cm lange stykker. Dryp dem med olivenolie, revet citronskal, mosede Madagaskar peberkorn og resten af de hakkede skalotteløg.
Spidskålen i kvarte dampes i en smule letsaltet vand, hvorefter den dryppes af.

Vej 170 g stegt rådyrkølle af og server med sauce, dampet spidskål og skorzonerrødderne til - samt evt. 100 g ovnbagt kartoffel.

Tip:
Skorzonerrod er en op til 30 cm lang hvid rod med sortbrun bark. Den indeholder ikke stivelse men en hvid mælkesaft, der misfarves, når den kommer i forbindelse med luftens ilt. Læg den derfor i rigeligt vand, gerne tilsat lidt citron saft, når den er skrællet.Forbrug:
125 g begrænset grøntsag (skalotteløg + skorzonerrødder)
1 1/2 ekstra-X (bouillon)
1/1 dagsration fedtstof
evt. 1 frugt (kartoffel)